Reviewer

Harc a legendáért (2023) Kritika

harc_a_legendaert_kritika.png

"A cipő csak akkor lép a nagyvilágba, ha fiam felveszi!" - Deloris Jordan A legenda szerint az AIR film története mögött álló Jordan márka egyik leghíresebb sportcipőjének születésével fűződik össze. Matt Damon és Ben Affleck közös munkája, melyet idén prezentáltak, egy újabb példája annak, hogy mennyire profik tudnak lenni az érdekes témák közvetítésében, anélkül hogy túlbonyolítanák. Az együttműködés eredményeként a Nike és a Jordan márkák ötvözése és sikeres bemutatása vált lehetővé. Bár ez első pillantásra egyszerűnek tűnhet, az első Air Jordan cipő megalkotása körül számos érdekes esemény zajlott le.

A Nike vitathatatlanul az egyik legikonikusabb márka a sportvilágban, amit főleg ügyes marketingstratégiáinak köszönhet. Az Air film a sportfilmek különleges kategóriájába tartozik, ahol a fő cselekmény nem csak a pályán zajlik, hanem a szereplők közötti dinamikában is. Az Air film azóta nem látott módon mutatja be a sport és az üzleti világ találkozásának izgalmait, hasonlóan a Brad Pitt főszereplésével készült "Péncsináló" filmhez. Ennek a sikernek az egyik kulcsa a kiváló forgatókönyv, melyet Alex Convery zseniálisan alkotott meg. A rendező, Ben Affleck pedig profi módon eleveníti fel az 1984-es évet a filmen keresztül, bemutatva annak kulturális jelentőségét.

Negyven évvel ezelőtt Amerikában három márka uralta a sportcipők piacát, legyen az futó vagy kosárlabda cipő. A Converse volt a legnagyobb és legismertebb, melyet az NBA játékosok többsége viselt, és még az olimpia hivatalos szponzora is volt. Az Adidas volt az eladásokban a második helyen, különösen menő volt a fekete közönség körében, például a Run DMC által. A Nike pedig alulról kezdte útját a piacon, de innovatív megközelítéseivel hamar felkeltette a figyelmet. Sonny Vaccaro (Matt Damon) egy tehetségkutató szakemberként látta meg Michael Jordanben a Nike számára egy új lehetőséget.

harc_a_legendaert_kritika_1.png

A probléma az volt, hogy az Adidas és a Converse sokkal ismertebb volt '84-ben, így Sonny kevés pénzzel nem tudott versenyezni velük. Azonban a Jordan családot sikerült meggyőznie egy új cipő formatervezési megoldással és azzal, hogy meggyőző érvekkel álltak elő. A film vége felé zajló telefonbeszélgetésük lenyűgöző volt, és Deloris Jordan teljesen átformálta a szerződéseket, felismerve a Nike által nyújtott lehetőségeket. Jordan, aki eredetileg nem is figyelt volna fel a Nike-ra, a sport történelmének egyik legnagyobb alakja lett. A film mindezt lenyűgöző módon mutatja be, miközben betekintést enged a kulisszák mögé, és bemutatja, hogyan változtatta meg mind a Nike, mind a sportvilág. Az '84-es év atmoszférája hatásosan jelenik meg a filmben, amely elősegíti az emlékek és érzések kellemes felidézését.

A bejegyzés trackback címe:

https://reviewer.blog.hu/api/trackback/id/tr4918417407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


Elrejtés
süti beállítások módosítása