Reviewer

Ferrari Filmkritika
Jól érzékelteti, hogy Enzo azért gyárt autókat, hogy versenyezzen velük, és nem fordítva, mint sok más

ferrari.png

Enzo Ferrari neve nemcsak a autósport rajongók körében ismert, hanem a Ferrari márkával is összeforrt, amelyet a kimagasló sebesség és teljesítmény, a tűzpiros szín és az ágaskodó ló emel ki. A Ferrari sikertörténete ma már általánosan elfogadott, de kezdetben semmi sem volt könnyű, sőt, az eredeti márka fennmaradása is veszélyben forgott.

A legfrissebb kritika tárgya egy történet, amely Enzo Ferrari életét dolgozza fel, és alapját Brock Yates 1991-ben megjelent életrajzi könyve szolgáltatta, amit magyarul "Enzo Ferrari: A birodalom, és ami mögötte van" címmel olvashatunk.

A film sokak számára várt esemény volt, részben azért, mert rendezője Michael Mann, akit már régóta nem kapcsoltak össze mozifilmekkel. A Ferrari azonban évtizedek óta Mann szerelemprojektje volt, és most, nyolcvan évesen tért vissza, hogy elhozza nekünk ezt a történetet.

A film előzetese bemutatta Adam Driver átváltozását a főszerepben, miután már sikeresen megelevenítette egy másik olasz ikont, Maurizio Guccit A Gucci-házban.

ferrari_kritika.png

De vajon ez elég volt-e ahhoz, hogy a Ferrariról szóló életrajz meghódítsa a nézőket?

A történet 1957-ben játszódik, amikor Enzo Ferrari (Driver) már ötvenkilenc éves, de még nem készül visszavonulni. Miközben feleségével, Laurával (Penélope Cruz) él, egy fiatal szeretője is van, Lina (Shailane Woodley) személyében - akivel közös fiuk is van -, és továbbra is küzd azért, hogy a világ legjobb versenyautóit küldhesse a pályára.

De a verseny szigorú, és a Ferrari, bár kicsi még, nem tud eleget eladni ahhoz, hogy fenntartsa magát. Így Enzo egyetlen reménye az, hogy megnyerje az azévi Mille Miglia versenyt, ami egész Olaszországot átszeli, és megmutatja az autók és az emberek erejét.

Az sem ártana, ha üzleti partnerre találna - de mivel a felesége is résztulajdonos a cégnél, ez nem lesz könnyű. Különösen úgy, hogy Laura még mindig hibáztatja őt a fiuk, Dino haláláért, és tisztában van azokkal a nőkkel is, akikkel férje viszonyt tartott.

Tehát ahelyett, hogy teljes életrajzot kapnánk, csak három hónapot látunk Enzo Ferrari életéből, de ez a három hónap döntő fontosságú volt mind számára, mind az autóversenyzés történetében.

Bár Adam Driver látszólag fiatalabb, mint amennyi idős Enzo ekkor volt, a színész hitelesen ábrázolja az ambiciózus és maximalista Ferrari-t, aki mindent elvárt a kollégáitól.

Jól érzékelteti, hogy Enzo azért gyárt autókat, hogy versenyezzen velük, és nem fordítva, mint sok más autógyártó teszi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reviewer.blog.hu/api/trackback/id/tr7318352613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


Elrejtés
süti beállítások módosítása