Reviewer

A bérgyilkos aki nem is volt (2023) Kritika

Richard Linklater tíz éve, a Sráckor óta, nem készített igazán emlékezetes filmet. Az egyik legjobb függetlenfilmes rendező az utóbbi időben aktívan kereste a hangját, legutóbb a Netflixen az Apollo 10,5 nosztalgikus animációs darabbal jelentkezett, amely kedves, de idővel feledésbe merül.

a_bergyilkos_aki_nem_is_volt.png

Az idén 64 éves, gazdag karrierrel rendelkező rendező végre minőségben is visszatért: Glen Powell főszereplésével A bérgyilkos, aki nem is volt egy igazán érdekes és izgalmas mozi lett.

Gary Johnson (Glen Powell) New Orleans-ben egyetemi professzor, aki mellékállásban a rendőrségnek segít lehallgatni azokat, akik bérgyilkost akarnak felfogadni. A „csali-gyilkosnak” használt rendőrt azonban rövid időre felfüggesztik, és Johnson veszi át a helyét.

A nulla karizmával rendelkező tanárnak nincs kedve ehhez a munkához, de a legnagyobb meglepetésre kiderül, hogy kiváló színészi tehetséggel rendelkezik, és hihetetlenül profin képes improvizálni és eljátszani bármilyen rosszfiút. Idővel véglegesítik a beosztásában, és rengeteg potenciális bűnelkövetőt csalnak lépre a segítségével.

Ahogy lenni szokott, megtörténik a baj: az egyik „ügyfelét”, a bántalmazó kapcsolatból menekülő Madisont (Adria Arjona) megsajnálja, és inkább rábeszéli arra, hogy egyszerűen csak fogja a gyilkosságra szánt pénzt és lépjen le a férjétől.

a_bergyilkos_aki_nem_is_volt_1.png

Ennek következményeként a nő kivirágzik, és csatlakozik az egyre nagyobb hazugságban élő Garyhez, aki szintén egyfajta újjászületést él meg Madison és a bérgyilkos alteregója révén. Csakhogy egy idő után előkerül a volt férj, aki képtelen feldolgozni a szakítást, és rossz szemmel nézi az újdonsült párt.

A film alapja egy valóságban létező Gary Johnson, aki a '80-as években Houstonban tanított, és közben mintegy 70 letartóztatásban segített a rendőrségnek. Linklater egy 2000-es évekbeli cikkben fedezte fel a történetét, majd Glen Powell segítségével (akivel már korábban dolgozott együtt) közösen írtak forgatókönyvet a sztoriból, érdekes adalékokkal színesítve azt.

Az alacsony költségvetés miatt az eredeti helyszín helyett New Orleans lett a játék terepe.

A főszerepet természetesen Powell alakítja, aki a Top Gun: Maverickben nyújtott alakításával vált igazán ismertté, és a nemrég bemutatott Imádlak utálni című romantikus komédiában Sydney Sweeney mellett tűnt fel. Forgatókönyvíróként – Linklaterrel szövetkezve – most debütált egész estés filmben.

A bejegyzés trackback címe:

https://reviewer.blog.hu/api/trackback/id/tr4518428567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


Elrejtés
süti beállítások módosítása