Reviewer

Szárnyas fejvadász 2049 (2017) Filmkritika

Az egyik minden idők talán legkiemelkedőbb sci-fi/akciófilmjének legendája most a legjobb kezekben pihen.

A producer, Ridley Scott, a sorozat első részének rendezője, míg a mostani irányító, a kanadai Denis Villeneuve, az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetését szolgáltató filmes alkotó.

A sztárszereposztás önmagában is lenyűgözővé varázsolja az új Szárnyas fejvadász 2049-et.

Minden jel arra mutat, hogy a Budapesten forgatott, elképesztő látványvilágú és végig feszült, izgalmas történettel rendelkező folytatás méltó lesz az első részhez, sőt, saját legendává növi ki magát.

 

Gyakran a remake-ek túlzottan ragaszkodnak a tökéletességhez és az eredeti tiszteletéhez, próbálva belevinni egyfajta modern, high-tech látványvilágot.

Azonban gyakran túlságosan ambicióznak és csak egy túlterhelt, vakító látványorgiává válik az egész (lásd például a Ghost in the Shell film adaptációját, a Jurassic World-öt és a hamarosan érkező Jumanji: Welcome to the Jungle-t). Denis Villeneuve, a mai Kubrick-ja, nemcsak a látványt képes magával ragadni, hanem a témát is: a sci-fi műfaj a legmegfelelőbb platform arra, hogy elgondolkozzunk az emberi létről és a túlvizualizált társadalomról.

Az Érkezés talán megosztó lehetett, de számomra egy mélyen lírai alkotás.

A Szárnyas fejvadász 2049-ben Ryan Gosling alakja, K, egy újabb fejlettebb replikáns modellt, a Nexus-8 lázadó egyedeket vadássza Los Angelesben, harminc évvel az eredeti történet után. Ezek az egyedek sokkal intelligensebbek elődeiknél, így kiiktatásuk sokkal nehezebb feladat.

Eközben Wallace (Jared Leto) átveszi az összeomlott Tyrell céget, és mindenáron tökéletesíteni akarja a replikánsokat, elkötelezve magát az "emberibb az ember" idea mellett, és növelni akarja a replikánsok számát ebben a reményvesztett világban.

A jövő tudósai már nem a szemüveges, reális tudományban jártas szakemberek, hanem olyan lények, akik istenkomplexussal rendelkeznek, és a klasszikus görög filozófiára hivatkoznak, ami reális jövőkép lehet. A történet szempontjából ennyi információ elegendő ahhoz, hogy izgatottan várjuk a film premierjét, mert valóban minden apró részlet csak rontana az élményen.

Szinte hihetetlen, de sikerült egy olyan csavart belecsempészni, ami nem várt és meglepő. Éppen ez adja az egész film lényegét: mikor megkapjuk a választ, nem érezzük elégedettséget, csak szorongást az apokaliptikus jelenetek után, és rádöbbenünk, hogy mindez nem is olyan távoli a valóságtól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reviewer.blog.hu/api/trackback/id/tr2418413803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


Elrejtés
süti beállítások módosítása