Reviewer

MotoGP 24 Játékteszt

motogp_24.png

Bármilyen sablonosnak is tűnhet, az idei év különbözik a többitől a Gyorsaságimotoros-világbajnokságban, és ez vonzóbbá teszi azokat a nézőket is, akik korábban csak felületesen érdeklődtek a versenyek iránt. Ennek oka részben az, hogy a sport egyik meghatározó alakja váltott: narancssárgáról bilikékre.

Természetesen azzal, hogy Marc Márquez, aki 11 évig Hondán versenyzett (és mind a hat nagykategóriás bajnoki címét velük szerezte), most átült egy Ducatira, nem pedig a legfrissebb technológiájú, gyári motorra (a Gresini csapata még a tavalyi modellt használja), de mégis érdekes látni, hogy mi történik a folyamatos sérülések és a japán gyártó alulmúlt fejlesztései után (és megállapíthatjuk, hogy nem megy rosszul).

Természetesen a showt továbbra is Pecco, a kétszeres bajnok, és az ifjú trónörökös, Martin szolgáltatja. Objektív szempontból szerencsére egyikük sem hoz tökéletes teljesítményt, így bőven akad izgalom, amelybe a többi európai gyártó (Aprilia és KTM) is beleavatkozik.

Tehát nem lenne helyes a bajnokságot csak Ducati márkakupának nevezni, különösen figyelembe véve, hogy megjelent egy olyan fiatal tehetség is a mezőnyben, mint Pedro Acosta, aki olyan lendülettel lépett a nagyok közé, hogy elgondolkodtató, nem kellett volna-e neki egy kicsit hátrább szorítania, megfontoltabbnak lennie, és tanulnia.

motogp_24_1.png

De mi a helyzet a videojáték verzióval? Mint minden évben (és tavaly is), panaszkodunk, hogy mennyire nem fejlődik eléggé a sorozat a Milestone fejlesztői kezei alatt, és bár megállapítjuk, hogy vannak jó és új elemek, még mindig nem tökéletes.

A MotoGP 24 sem kivétel. Az elmúlt évek nagy újdonságai (a 2022-es történetmód és a 2023-as dinamikus időjárás) után idén kicsit szerényebb a pilótapiac forradalma. Mit jelent mindez? Egyszerűen azt, hogy a karrier módban mind saját, mind pedig a mesterséges intelligencia által irányított versenyzők csapatot válthatnak, így nem kell várni arra, hogy például Marquezt egy kék Ducatiban lássuk ülni.

Ez izgalmas, de főleg a sportág szerelmeseinek fog tetszeni, míg másoknak majdnem lényegtelen lesz, hogy ki melyik csapatban versenyez. Akiket azonban megnyer a játék, azok a közösségi média jelentőségét is jobban fogják látni, mivel itt is elindulnak a pletykák, ki merre igazol, és kialakulnak rivalizálások.

A másik terület, ahol újdonságokat láthatunk, az az irányítás és a mesterséges intelligencia. A játék továbbra is kihívásokat tartogat, így érdemes jól gyakorolni, de most a nehézségi szintet többféleképpen is állíthatjuk, hogy lassítsunk a tempón, és több időnk legyen reagálni.

Az AI is fejlődött (bár ezt mindig hangsúlyozzuk), és talán most már tényleg precízebb, nem próbál mindig azonnal megelőzni minket. Adaptív módon alkalmazkodik az általunk mutatott szintekhez, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő ellenfeleket, és a játék nem válik unalmassá, legyen szó akár előnyből, vagy hátrányból versenyzésről (ezért érdemes néhány edzést tartani, hogy legyen neki mintája).

motogp_24_2.png

Végül a büntetési rendszer is kicsit változott. A hosszú köridős büntetések továbbra is léteznek (mint eddig), de a MotoGP 24-ben az igazi újdonságot a stewardok megjelenése jelenti (és nem csak figyelik a játékost). Ha bármikor hibázunk egy szabadedzésen vagy időmérőn, vizsgálatra kerülünk, és a versenyeken kell letöltenünk a büntetést. Így már mondhatjuk, hogy minden olyan, mint a valóságban, vagy legalábbis közelít hozzá.

A kisebb kategóriák közül csak a Moto2 és Moto3 van jelen (a MotoE késik), és ezeknek a csapatoknak a festése csak később, a megjelenés után kerül be. Ez kissé meglepő, hiszen miért nem jött ki a játék júniusban, mint tavaly, ha nem sikerült mindent elkészíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://reviewer.blog.hu/api/trackback/id/tr118409165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


Elrejtés
süti beállítások módosítása