Reviewer

Xiaomi Smart Band 8 Pro: Pozitív és Negatív Aspektusok

xiaomi_smart_band_8_pro_pozitiv_es_negativ_aspektusok.png

Úgy fest, hogy a smartgyűrű lesz a következő nagy újítás az egészségügyi technológiák terén, ami meghódítja majd a kütyüpiacot. Habár még vannak olyan apró, felhelyezhető és bőr alá ültethető érzékelők, amik versenyben vannak a specializált megoldásokkal, csak egy olyan okosgadget lehet igazán praktikus, amit könnyen le lehet venni egy mozdulattal. Március 2024-ben még mindig a pulzuspánt a legkisebb mozgáskövető eszköz, ami elérhető az átlagember számára, habár a Smart Band 8 Prónál fordított tendencia figyelhető meg.

Az 1,74”-es AMOLED képernyő lassan eléri azt a méretet, mint egy Redmi Watch 4 típusú okosóra, míg a Smart Band Pro 46 x 33,35 x 9,99 milliméteres mérete (szenzorpúppal 11 mm) és hivatalosan 22,5 grammja (TPU szíjjal jóval nehezebb, 37,9 gramm), messze van a légies és alig észrevehető karkötőktől. Természetesen, ha valaki számára ez a modell túl nagy vagy az ára, ami 26-30 ezer forint között mozog, túl magas, akkor mindig ott van a sima Band 8 kevésbé méretes, árban is kedvezőbb változata.

A profi verzió kifejezetten impozáns, ugyan hiányzik belőle a komolyabb órák mikrofonja, fülhallgatója, hangasszisztense, eSIM-je, WiFi-je, zenetárolója, nyílt operációs rendszere, órafizetése, barométere, hőmérője, iránytűje, EKG-ja vagy vérnyomásmérője, de azért a 336 x 480 pixeles éles képernyő, az egycsatornás, öt konstellációs műholdvevő (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS), az optikai pulzoximéter, a giroszkóp és a gyorsulásmérő mind belefér, Bluetooth kapcsolattal.

xiaomi_smart_band_8_pro_pozitiv_es_negativ.png

Az építészet szakmailag kifogástalan: bár nem fémből készült, a váz szálerősített műanyag lemezekből és Gorilla Glass 3 üveglapból van összeillesztve, az 5 ATM vízállósággal pedig a felszíni úszás is lehetséges vele. Kár, hogy a sokféle színű és anyagú cserélhető pánt nem követi a szabványokat, de azért lehet választani alternatívákat a Xiaomi és más gyártók kínálatából.

Azonban a felhelyezése éppoly trükkös, mint a Redmi Watch 4-é: először a rövid pántot kell felcsatolni a csuklóra, majd ügyes mozdulattal a hosszú pántot rá kell húzni a kiálló részre, ami nem csak bonyolult, de ilyenkor sokkal szorosabbnak érezzük a szíjat, mint amilyen laza lenne a rögzítés után. A pánt vége könnyen ki tud pattanni a bigyóból, ha átdugjuk a két szorítón, és ekkor kezdődik minden elölről. Legalább a viselete kényelmes, és az én, 80 grammos órákhoz szokott csuklómra észrevehetetlen.

Nincs okos eszköz jó kijelző nélkül, és az automatikus fényerő beállítás hatékony működésével, ami 60 Hz-es AMOLED panelen történik, éjjel-nappal kiválóan látható és az adatok kényelmesen leolvashatóak még nappal is – habár vannak 600 nitnél fényesebb versenytársak. Az Apple Watch-hoz képest a kezelőfelület egyszerűnek tűnhet és az érintésre való reakció kissé késleltetett, de éppen az egyszerű kezelés és a nagyméretű ikonok miatt biztosan kezelhető.

Szükség is van rá, mert nincsenek fizikai gombok, és hiányzik a Redmi Watch 4-ről jól megszokott billentyű és korona. Az előbbi különösen hasznos lenne a főképernyőre való gyors visszatérésnél (a visszalapra való érintés itt is jobbra húzás), és egy OK gombnak is lett volna haszna. A korona pedig segítene a pontos görgetésben.

Ahol a Redmi meglepően jobb, az az üzemidő: 289 mAh nem kevés egy pulzuspánt esetében, de a Smart Band extra kijelzője állandó pulzusmérő, stresszfigyelő, alváskövető és véroxigénszint-mérő funkcióval együtt mindössze 5-6 napra csökkenti az üzemidőt, amihez 2-3 GPS edzés hozzáadásával 3-4 napra csökken – és mindez a mindig aktív kijelző nélkül! Ez meglehetősen rövid idő, és remélhetőleg egy szoftverfrissítés megoldja majd, mindenesetre léteznek fitness karkötők,amelyek sokkal hosszabb üzemidőt kínálnak, ami messze van a tesztelt eszköz teljesítményétől.

A bejegyzés trackback címe:

https://reviewer.blog.hu/api/trackback/id/tr2318374369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


Elrejtés
süti beállítások módosítása