Reviewer

Válaszd ki a Te PC-dre Legjobban Illő Böngészőt 2024-ben

valaszd_ki_a_te_pc-dre_legjobban_illo_bongeszot_2024-ben.png

Az asztali számítógépeken alkalmazott böngészők piaca viszonylag stabil és lassan változik. A Chrome már évek óta kb. 65 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a második helyen álló Firefox részesedése hosszú ideje lassan csökken, jelenleg 7,5 százalék körül van. A felhasználók többsége áttér a Mozilla böngészőjéről az Edge-re, mivel a Microsoft alkalmazása egyre népszerűbb. A legfrissebb adatok szerint az Edge most érte el a legmagasabb piaci részesedését, 12,95 százalékkal. Emellett ott van még a Safari 9 százalékkal és az Opera 3 százalékkal.

Összességében az öt legnépszerűbb böngésző uralja a piacot, amelyeknek összesen 97,5 százaléka. A maradék 2,5 százalék a többi böngészőre oszlik, például a Brave vagy a DuckDuckGo Browser. Habár ez az 2,5 százalék relatíve kicsi, mégis figyelembe véve, hogy legalább 50 másik böngésző létezik, ez mégis meglehetősen alacsonynak tűnik.

Fontos megjegyezni, hogy az operációs rendszer is meghatározza, melyik böngészőt választja egy felhasználó. A Mac OS X felhasználói többségének a Safari vagy a Firefox a kedvence, míg a Linux felhasználók inkább a Firefoxot részesítik előnyben. Azonban ebben a tesztben ez a különbség nem lényeges, mivel ugyanaz a böngésző szinte ugyanazt nyújtja mind Windows, mind Linux alatt.

A Chrome, Edge, Safari, Firefox és Opera öt böngésző dominálja a piacot, melyek összesen 97,5 százalékát képviselik. Ezek közül három saját motorral rendelkezik: a Google a Blinket, az Apple a WebKitet, míg a Mozilla a Geckót fejleszti és karbantartja. A motor a böngésző alapját képezi, biztosítva, hogy a letöltött adatok megfelelően jelenjenek meg a kijelzőn, valamint felel az alapvető biztonsági funkciókért és a felhasználói adatok kezeléséért is. Az Edge és az Opera, valamint a többi alternatív böngésző a Chromium alapúak, vagyis a Google Blink motorját használják.

valaszd_ki_a_te_pc-dre_legjobban_illo_bongeszot_2024-ben_1.png

Mindegyik motor modern és hasonló támogatást nyújt az HTML és CSS terén, valamint a multimédiás fájlok és betűkészletek tekintetében. A teljesítmény szempontjából is közel azonosak, tehát nincs lényeges különbség abban, hogy melyiket használja valaki. A böngészők fontossága inkább a kiegészítő szolgáltatások miatt nőtt, mivel ezekben van eltérés, nem pedig a teljesítmény vagy biztonság terén.

A piacvezető böngésző jelenleg a Chrome, amit az asztali felhasználók nagyjából kétharmada használ. Gyors, bár nem túl energiahatékony, és szolgáltatásai közül már inkább átlagosnak tekinthető. A Google főként saját ökoszisztémájára (ami az adatgyűjtéssel és célzott reklámokkal jár) támaszkodik, ami minden részletét áthatja. Ennek egy példája az, hogy hiányzik belőle az integrált reklámblokkoló, és a hasonló kiegészítők működése hamarosan korlátozottá válik.

A bejegyzés trackback címe:

https://reviewer.blog.hu/api/trackback/id/tr8318374025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


Elrejtés
süti beállítások módosítása