Reviewer

Sony Inzone M3 Teszt

sony_inzone_m3_bemutato.png

A Sony 2022-ben piacra dobta 4K-s játékmonitorát, az Inzone M9-et, amely az új területen tett első lépésekor nem okozott csalódást - főleg a PlayStation 5 tulajdonosoknak nyújtott örömöt, de az erős PC-vel rendelkező játékosok is találtak benne vonzó tulajdonságokat. Most pedig megérkezett az M3, amely inkább a PC-s felhasználókra fókuszál, ugyanazt a külsőt kínálva, de más jellemzőkkel: kisebb felbontás, hiányzik a helyi fényerőszabályzás, viszont magasabb képfrissítési sebesség.

Azonban elegendő lehet-e ez a kevés, és a különleges megjelenés, hogy kiemelkedjen a tömegből? Jogos-e a közel 300 ezer forintos ár, amikor már közel feléért hasonló tulajdonságokkal rendelkező Samsung vagy AOC monitorokat is kaphatunk?

Az Inzone M3 dizájnja kissé félrevezető lehet, mivel, ahogy az Inzone H5 fejhallgató, úgy ez is teljes mértékben a PlayStation 5-höz lett tervezve - azonban 1080p-s monitorral kombinálni egy PS5-öt nagy hiba lenne. A játékok többségénél már a 4K-s felbontás szükséges, és még akkor is, ha lemondunk róla a gyorsabb képfrissítésért cserébe, a legtöbb játék nem képes meghaladni a 120 fps-t, tehát a 240 Hz-es képfrissítés felesleges lenne. Igaz, hogy támogatja az Auto HDR-t, és különféle játékos és filmes beállításokat kínál, de ez mégsem teszi ideális választássá a PS5 mellé.

Az Inzone M3-at egyértelműen PC-hez szánták. A különleges kialakítású állvány lehetővé teszi a kijelző magasságának 70 mm-es tartományban történő állítását, és 0-20 fokos dőlésszög beállítást biztosít. Az állvány minimális helyet foglal el az asztalon, így körülötte szabadon pakolhatunk. A kábeleket a talp alsó részén keresztül vezethetjük, így azok hátul az asztalon futnak ki, és mindenképpen láthatóak lesznek. A kijelző kávája minimális, csak az alján található egy vastagabb sáv, de ez nem zavaró; oldalt pedig a vékony műanyag kerettől valójában 6 mm-re kezdődik a hasznos terület.

A csatlakozók függőlegesen helyezkednek el, ami kicsit nehézkessé teszi a csatlakozást, különösen úgy, hogy valószínűleg el fogjuk csúsztatni a monitort, mire minden kábel be van dugva. Kapunk két darab HDMI 2.1-es és egy DisplayPort 1.4-es csatlakozót, valamint egy jack-et, egy Type-C-t (Upstream és DP Alt Mode támogatással, 15 W-os töltési lehetőséggel), egy Type-B-t (Upstream), és három darab Type-A USB (Downstream) portot. Egy HDMI kábel jár mellé, de csak egy DisplayPort vezeték. Az Auto KVM Switch funkció lehetővé teszi két gép irányítását ugyanazzal a billentyűzettel és egérrel.

Csak 27"-es méretben kapható, ahol az 1080p-s felbontás gyakran kevésnek bizonyul, különösen ha távolabbról nézzük. Ez inkább általános használatra jellemző probléma, semmint játék közbeni zavaró tényező, de játék során a feliratoknál már feltűnhet. Az IPS panel 99%-ban lefedi az sRGB színteret, ami elfogadható egy gamer monitor esetében, de grafikusoknak és tartalomkészítőknek ez már minimálisnak számít. Hiányzik a full array local dimming, a megvilágítás a képernyő pereméről érkezik, és a maximális fényerő körülbelül 400 nit. A betekintési szög 178 fokos, tehát oldalról nézve sem torzul a kép.

Legnagyobb előnye a 240 Hz-es képfrissítési sebesség és a 1ms-os GtG válaszidő, amelyek biztosítják a gyors reflexeket igénylő játékokban a legjobb teljesítményt. Az input lag 3-12 között mozog frissítési sebességtől függően, ami elfogadható. Az Nvidia G-Sync és a VRR technológia segít a screen tearing probléma megszüntetésében, bár gyakorlatilag minden gamer monitor rendelkezik legalább az előbbivel. Továbbra is vitatott, hogy szükség van-e ilyen magas képfrissítési sebességre, vagy elegendő lenne a 144 Hz is - sokan úgy vélik, hogy a játékosok csak kis része tudná kihasználni ezt a sebességet, a többiek nem éreznék a különbséget a 144 Hz-hez képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://reviewer.blog.hu/api/trackback/id/tr2818374013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


Elrejtés
süti beállítások módosítása